10 Aralık 2011 Cumartesi

Offret

Gerekli olmayan şey günah mıdır? Eğer bu doğruysa insanlık baştan aşağıya günah üzerine kurulmuş demektir.Yararımıza olacak şeyleri kötüye kullanarak korkunç bir uyumsuzluk edindik.Kültürümüz bozuk, doğayı kendimize cephe almışız...İnsanlık, sonsuz bir döngü içinde.Üzülüyoruz, seviniyoruz ve bir şeyleri istiyoruz.Hep, bir beklenti içindeyiz.Hayattan bir şey beklenilmemeli...

Leonardo'nun resmettiği gizemli eseri, Bach- Matthäus-Passion ile kareye yansıyor.Müzik ve resim, kuşkusuz yönetmen için önemli bir sinema aracı...Ustanın en büyük özelliği, tüm eserlerinde motifler ile bir şeyleri sembolize etmesi.Derin anlamlar çıkarmanız adına önemli bir etken zira Tarkovski'yi anlamak bir ayrıcalık.
Evet, bir başyapıt.Yönetmenin en sade filmi gibi gözüksede motiflerin neyi temsil ettiklerini anlayabilmek gerçekten zor. Kopuk ve atlamalı bölümler, zaman içinde zaman, renkliyken siyah-beyaza dönen sahneler...Fazlasıyla Tarkovski.Onu anlamak için de biraz da onun gibi olmak gerek.İlk kural, Düşüncelerini benimsemek.Kuşkusuz amacı sinemadan kazanılacak bir şöhret değili, öğretilerini ileriye taşıyabilmek.
Yapımda, öne çıkan en büyük unsur İnançtı.Hayatının geri kalan bölümü, insani duygulardan uzak, inançsız bir yaşamla süre gelen bir sanatçının, hayatında doruk noktası olacak bir olay sonucunda kendisi ile hesaplaşması gözüküyor.Yani inanç, içerik ve teknik bakımdan önemli bir rol oynuyor.
 Filmden kopmamak adına, real- sürreal ilişkisi mükemmel ayarlanmış.Anlam veremediğiniz sohbetlerin aslında derin bir anlam taşıdığını farkettiğiniz zaman filmden zevk alacaksınız.Bir sinema filminin her sahnesinde mi bir özen ve titizlik, profesyonelce yapılan kamera oyunları ve birbirinden gizemli motifler olur? Evet her sahnesinde hala gizemi çözülmemiş semboller gizli.Ying- yang sembolünün belirdiği elbise, Haykıran kadın, keşiş hikayesinde öne çıkan ağaç ve daha pek çoğu.Filmden kopmamak adına real- sürreal ilişkisine dikkat edilmeli.Gerçeklik hangisi? Her şey birer rüya mı, yoksa rüya içinde rüyalar mı? Gerçek anlamda sinemaya doyduğum bir başyapıt Offret...


[ A+ ]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder