9 Aralık 2011 Cuma

Det Sjunde Inseglet

Bilgi istiyorum !
İnsanın duyularıyla tanrıyı kavrayabilmesi o kadar imkansız mı? O neden yarım vaatlerin ve görülmeyen mucizelerin ardına saklansın ki ? Kendimize inancımız yokken bir başkasına nasıl inanç duyabiliriz ? Benim gibi inanmak isteyen lakin yapamayanlara ne olacak ?
Ya inanmayan.İnanamayanlar!

'' Sakın Unutma Budala! Yaşamın bir pamuk ipliğine bağlı.Günlerin sayılı... ''
Ölüm o kadar yakın ki...Bir şeyleri anlayamadan çekip gitmek zorunda kalıyoruz.Hayat denilen bu kısa arayışta cevapları bulamayacak kadar aciziz, lakin sormaktan vazgeçmiyoruz. Cevabı bulanlar ve huzura erenler müstesna...Peki diğerleri ? Peki yıllar yılı ne için savaştığını unutmuş bu şovalye ? Sorguluyor, kendine verilen bu kısa süreçte.İnançlılığı ve tanrının varlığını kendi içinde doğrulayabilecek en ufak bir bilgi bile onu huzura erdirecek belki de.Kurtaracak onu bu hiçlikten.

'' Zamanın doldu şovalye, umarım verdiğim sürede seni huzura erdirecek cevaplara ulaşmışsındır. ''
Allah'ın varlığını anlamak elbette güç değil. Doğaya bir bakın, eşsiz güzelliklere, ilkbaharda beliren çiçeklere, güneşin kudretine bir bakın. Gözleri gülen şu kız çocuğuna, Deli damgası yemekten korkmayacak kadar mutlu şu insanlara bakın.

 Ingmar Bergman ile nihayetinde tanıştım.Yedinci Mühür... Görülmesi gereken bir başyapıt.Yapımda, Ortaçağ'da oluşan Kara Veba'nın insanlarda yol açtığı korku söz konusu, aynı zamanda, II.Dünya savaşı 'ndan kısa bir zaman sonra çekilmiş olması ile Modern Çağ insanlarının da aynı duyguya ortak olduğu düşünülürse, filmden alınması gereken mesaj ve iliklerimize işlemiş korku tüm insanlığın.Ne mükemmel bir ironi değil mi? Yönetmenin her an içinize empoze ettiği şüphe duygusu sizi sonsuz bir çelişkiye sokuyor.İnançsız yaşanılamayacağını gösterdiği gibi, uğrunda nice insanın öldüğü bu korkunç imgenin zalimliğini de vurguluyor. Yönetmenin kendi içinde yaşadığı bu ikiliği adeta soluyorsunuz.Tabii sahsi olarak inançlarım ile özdeşmeyen bu konuda, felsefik bir beyin fırtınası yapılsada böylesi bir film bir daha gelmez.Sinema böylesi sanatçıların eserlerinden ibaret.  

 [ A+ ]


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder